"Hideg ágyak, meleg vendégszeretet, bámulatos tájak. Ez az, ami ezeket a csodálatos jég és hó alkotta hoteleket jellemzi! "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Jeges birodalmak

Hideg ágyak, meleg vendégszeretet, bámulatos tájak. Ez az, ami ezeket a csodálatos jég és hó alkotta hoteleket jellemzi!

Egy jégbarlangban töltött éjszaka első hallásra a legtöbb ember számára nem tűnik éppen álomüdülésnek. A jéghotelek mégis közkedvelt turisztikai attrakciónak számítanak mind Svájcban, mind Norvégiában, mind Kanadában, ahol a körülmények lehetővé teszik a bonyolult kivitelezésű, komplex jégszobrászatot, illetve -építészetet. Persze most nem csupán egy ügyes marketing-fantázianévről van szó, a jéghotelek, hűen a nevükhöz, bonyolult igluk, melyekben tényleg nagyon hideg van.

 

A jéghotel ötlete a vállalkozó Yngve Bergqvisttől származik, aki egy napon elhatározta, hogy a skandináv országokat télen is vonzó úti céllá varázsolja. 1989-ben iglut építtetett a svéd Torne folyó megfagyott partjára, hogy bemutassa benne az őshonos számi művészetet és kézművességet. Néhány elszánt turista aztán megkérdezte, eltölthet-e egy éjszakát az igluban, megtapasztalandó az igazi svéd egzotikumot. Bergqvist hamar rájött, hogy az ötlet komoly lehetőségeket rejt magában, és néhány éven belül a Jukkasjärvi álmos holtágát igazi turisztikai kasszasikerré változtatta, amely mára 40 ezer látogatót vonz évente. A szállodát minden évben az északi gleccserekből és a Torne-tóból eredő Torne folyó megfagyott, különlegesen tiszta vizéből építik fel. Az exkluzív lakosztályok kialakításában a világ különböző pontjáról érkező művészek segédkeznek. A hálószobákban speciális hálózsák található, amely mínusz 25 fokig nyújt védelmet, így a szobában uralkodó mínusz 5 fokban biztosan melegen tart. A siker híre persze azonnal szárnyra kapott, és a jéghotelek az egész világon elterjedtek.

 

Kakslauttanen Artic Resort – Finnország

 

Ebben a különleges hotelban teljes kényelemben figyelhetjük meg a Föld egyik legkülönlegesebb természeti jelenségét, az északi fényt. A Jég Galéria, a Jég Bár és a 150 személy befogadására alkalmas hóétterem mellett húsz iglu áll rendelkezésre, amelyekben bámulatos módon, a mesterséges fűtés hiányának ellenére, még a kinti –30 fokos hőmérsékletben is szobahőmérséklet uralkodik. A kilátás minden szobából lélegzetelállító, hiszen az egyedien kialakított iglukat Lapföld lenyűgöző havas vidéke veszi körül. A környék számos programot kínál: aki szeretne, kirándulást tehet a Jeges-tengerhez, vagy átfázott végtagjait a világ legnagyobb szaunájában melegítheti fel.

 

Jéghotel a Bâlea-tó partján

 

 A romániai Fogarasokban, egy hegyek által körülölelt, festői völgyben 2005 óta minden évben megépítik a Hotel of Ice nevű szállodát a befagyott Bâlea-tavon. Itt valóban minden, még az ágyak is jégből készülnek. A helyi kézművesek hatalmas tömböket faragnak ki a tó jegéből, hogy megépítsék a falakat, majd a hegyekből hozott hóval egymáshoz illesztik őket. 2010-ben jégbárral és étteremmel bővült ki a szálloda, melyben tipikusan 10-14 szoba található. A hotelban a hőmérséklet –4 fok körül mozog. A belső tereket a helyi művészek teszik lenyűgözővé néhány gyönyörű szoborral, melyek főképp a román modernista szobrász, Constantin Brâncuşi műveinek másolatai. A profi sízők számára ez a hely igazi paradicsom, mivel a sípályák mellett helikopteres síelésre is nyílik lehetőség.

 

Hôtel de Glace – Kanada


A Québec közelében található Hôtel de Glace építési munkálatai minden év decemberében kezdődnek el, amikor a hőmérséklet nulla fok alá esik. A 44 szobás kastély körülbelül hat hét alatt készül el, több mint 15 000 tonna havat és 500 tonna jeget használnak fel hozzá. A különleges színekben pompázó falak, illetve az egyedi világítások igazán emlékezetessé teszik itt tartózkodásunkat. A hotel minden évben más téma köré épül. Néhány éve nagy sikere volt a Verne Gyula ihlette „Utazás a tél középpontja felé” című design bámulatos téli csodavilágának. Idén, 2015-ben a hotel 15. fennállását ünnepli, és az időutazást választották az építkezések fő irányvonalának. A hotel honlapja szerint a szállodában megjelenik az ősi múlt és a lehetséges jövő Pierre l'Heureux-nek, a hotel új művészeti vezetőjének irányítása alatt. A hotelhoz egyébként bár és kápolna is tartozik, melyben előszeretettel házasodnak össze az idelátogató párok. 2001 óta több mint 200 esküvőt rendeztek meg itt. Ez a bámulatos gonddal felépített palota meglepő módon áprilisban mindössze hat óra alatt olvad semmivé.

 

Kirkenes Snowhotel – Norvégia

 

Az Észak-Norvégiában található jéghotelban unalmas telefonos ébresztés helyett akár az északi fény látványára is ébredhetünk. A hotel minden télen december 20-án nyitja meg a kapuit. Innen nem messze található a Gabba Rénszarvas park, ahol nem csupán rénszarvasokkal, de huskykkal is találkozhatunk. Az izgalmas programok között szerepel hómobilozás, kutyaszánozás és szánkótúrázás is. A hotelban kapott helyet Norvégia legnagyobb jégbárja, ahol bármikor felmelegedhetünk egy-egy finom itallal, melyet helyi bogyókból készítenek. A legnépszerűbb minden kétséget kizáróan a „Rudolf bosszúja” elnevezésű rövid ital, mellyel azonban nem árt csínján bánni. Az itteni étteremet is érdemes kipróbálni, ahol helyi sarkvidéki ételek kóstolhatók meg.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2020. november
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.