"Úgy tűnik, mi, nők biológiailag úgy vagyunk programozva, hogy vonzanak a sötét tekintetű, veszélyes férfiak, avagy a „rossz fiúk”. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Veszélyes vonzalom

Úgy tűnik, mi, nők biológiailag úgy vagyunk programozva, hogy vonzanak a sötét tekintetű, veszélyes férfiak, avagy a „rossz fiúk”.

A rossz fiúk mindig is kísértést jelentettek a női nem számára. Elég csak végigtekintetnünk az elmúlt évek romantikus filmpalettáján, és láthatjuk: a csibészes mosoly, a zűrös múlt, vagy a kötődésre képtelenség, ahelyett hogy elrettentően hatna ránk, csak még vonzóbbá teszi számunkra a férfiakat. Jó példa a jelenségre a 2015-ös Legenda című film is, amelyben a sármos maffiavezért alakító Tom Hardy csavarta ujjai köré az ártatlan Francest. Ahogy azonban a Legenda példája is mutatja, ezek a történetek ritkán végződnek happy enddel. És hogy ez miért van így? A tudomány erre is tudja a választ!

 

A rossz fiú pszichológia


A brit Telegraph szerint a Liverpooli Egyetem több mint 2000 nő közreműködésével végzett vizsgálatokat ebben a témában. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi vonz minket, nőket, ezekben a férfiakban? Szerintük egy olyan primitív vágyról van szó, amely arra késztet minket, hogy erős társat találjunk magunknak. A vizsgálatból kiderült, hogy a nőket rabul ejtik az úgynevezett „sötét hármas” személyiségjegyekről árulkodó arcvonások.

Az említett személyiségjegyek között van a machiavellizmus, a narcizmus és a pszichopátia. A machiavellista gyakran hazudik, mondhatjuk úgy is, hogy a manipuláció mestere. Az önimádó ember úgy érzi, mások felett áll, és már-már egészségtelen módon vágyik a figyelemre. A pszichopata vonásokkal rendelkező férfiak kevés empátiát mutatnak, és előfordul, hogy elvesztik a kontrollt a viselkedésük felett. És bármilyen meglepő is, úgy tűnik, a női nem számára valamiért ezek az amúgy ellenszenves tulajdonságok testesítik meg az igazi férfit. Röviden, olyan férfiaktól szeretnénk utódokat, akiknek „jók a génjeik”. Kiderült, hogy az említett sötét tulajdonságokkal rendelkező férfiaknak több lehetőségük adódik nem csupán az ismerkedésre, de a szexuális kapcsolatokra is. Többek között, James Bond vonzereje is ebben rejlik. A 007-es ügynök ugyanis a „sötét hármas” vonások egyik legtipikusabb megtestesítője: rendkívül extrovertált, és imád új dolgokat kipróbálni, igazi kockázatkereső személyiség, akinek az egész élete a veszélyről szól.  

 

Mindössze annyi a bökkenő, hogy az olyan rossz fiúkra jellemző tulajdonságok, mint az önbizalom, a lelkesedés, az agresszió vagy az atletikusság, legtöbbször teljesen alkalmatlanná teszi őket a hosszú távú párkapcsolatokra. Kiderült azonban, hogy evolúciós szempontból rendkívül előnyösnek mondható ez a „stratégia”. Hiszen az ilyen férfi alfahímként viselkedik, és így minimális erőfeszítéssel maximalizálja szaporodási sikereit, anélkül hogy elkötelezné magát.

 

Pszichológusok szerint nem mindenkire hat egyformán ez a férfitípus. Az alacsony önbecsüléssel, valamint instabil, kiszámíthatatlan családi háttérrel rendelkező nők a „legveszélyeztetettebbek”. Egyes vélemények szerint a legtöbb nő azért tartja vonzónak a „sötét hármas” személyiségjegyeket, mert kihívást lát benne, és szent meggyőződése, hogy képes lesz megváltoztatni az illetőt. A pszichoterapeuta Jacqui Marson a brit Psychologiesnak adott interjújában elmondta: „Létezik egy rendkívül erős kulturális mítosz ezzel kapcsolatban. Eszerint amikor rátalálunk egy Heathcliff típusú férfira, arra számítunk, hogy helyrehozhatjuk őt a szerelmünk segítségével. Ha jól belegondolunk, a legtöbb romantikus film is erre épít. Azt üzenik nekünk, nézőknek, hogy a nőknek megváltó erejük van. Ha így nézzük, beláthatjuk, hogy valójában mi, nők nem is a rossz fiút szeretjük, sokkal inkább azt a férfit, akivé a mi segítségünkkel válhat. Ez egy kicsit olyan, mintha besétálva az oroszlánketrecbe, arra számítanánk, hogy az oroszlán majd nem akar felfalni minket.” 

 

Változó igények


A jó hír az, hogy idővel változnak az igényeink. Tifferet és Kruger 2010-es kutatásából kiderült, hogy míg a fiatal nők elsősorban szexuális kalandokat keresnek, és ehhez a rossz fiúk jó alternatívát jelenthetnek, addig idősebb korban más értékek kerülnek előtérbe, a szaporodás iránti vágyat felváltja a biztonságot kereső magatartás. Persze mindannyian láttunk már olyan esetet, amikor valaki az összes figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó tudomást venni a baljós előjelekről. A társfüggőségtől szenvedő emberek a legveszélyeztetettebbek. A párkapcsolatfüggők önbizalomhiánnyal küzdenek, ezért is jelentenek kiváló célpontot a rossz fiúk számára. De reménykedhetünk abban, hogy a „sötét hármas” férfiak egyszer mégis alkalmasak lehetnek hosszú távú párkapcsolatra? A pszichoterapeuta szerint ez sem elképzelhetetlen, hiszen ezek a férfiak is elérhetnek olyan pontra, amikor készek megállapodni. Nagy árat fizet azonban az a nő, aki egyben szeretne tartani egy ilyen kapcsolatot. Ezek a férfiak ugyanis könnyen elunják magukat, ezért a nők oldaláról rendkívül sok erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy hosszú távon is izgalmasak maradjanak számukra.

Nem csoda, hogy a férfiak nem értik a nőket, hiszen látszólag gyakran még maguk a nők sem tudják pontosan, mit is akarnak. A szívünk mélyén valószínűleg szeretnénk, ha minden a miénk lehetne. Egy vonzó, férfias társra vágyunk, aki spontán, mégis megbízható, szenvedélyes szerető és lelkiismeretes apa egyben. Úgy tűnik, a nők még soha nem voltak ennyire igényesek a férfiakkal szemben: kíméletlenül rostálnak, miközben irreális kívánságlistákat gyártanak. Be kell látnunk azonban, hogy van, akit egyszerűen nem lehet megváltoztatni, akármennyire szeretnénk is. Olykor illúziókat kergetünk, és elhitetjük magunkkal, hogy egy olyan rossz fiúra vágyunk, aki jó hozzánk. Pedig ha megtanulnánk kompromisszumokat kötni, és lejjebb adnánk teljesíthetetlen elvárásainkból, még az is kiderülhetne, hogy a tökéletes férfi régóta jelen van az életükben, csak eddig túl rövidlátók voltunk, semhogy észrevegyük.   

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2020. július
címkék:
Nő és férfi
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.