"A most következő helyeket érdemes lesz számításba vennünk a jövő évi nyaralás megtervezése során. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

2018 legizgalmasabb úti céljai

A most következő helyeket érdemes lesz számításba vennünk a jövő évi nyaralás megtervezése során.

A Lonely Planet minden ősszel listát készít a magazin által legjobbnak tartott úti célokról, segítve olvasóinak kiválasztani a következő nyaralás legoptimálisabb helyszínét. Az összeállításban szereplő helyeket több száz turisztikai újságíró, blogger és szerkesztő véleménye alapján választja ki a Lonely Planet szakértő stábja, mely olyan előre meghatározott kritériumok szerint értékeli az egyes desztinációkat, mint például „aktualitás”, „izgalom”, vagy az úgynevezett „wow-faktor”.

 

A 2018-as listán nemcsak a természet, de az egzotikum és a nagyvárosi vibrálás kedvelői is megtalálhatják a számukra tökéletes úti célt!

 

Chile


A rangsorban ezúttal Chile végzett az első helyen. Ez a nem mindennapi ország elszigeteltsége miatt valódi kuriózumnak számít a világtérképen. A területet keletről az Andok csúcsai, nyugatról a Csendes-óceán, északról az Atacama-sivatag, déli irányban pedig az áthatolhatatlan patagóniai vadon határolja. Ha szeretünk túrázni és kedveljük a kalandokat, keresve sem találhatnánk jobb helyszínt legközelebbi utazásunkhoz, Chile természeti kincsei ugyanis lenyűgözők, köztük a hegyek, tavak és gleccserek tarkította Torres del Paine Nemzeti Park, a mitológiákban gazdag Húsvét-szigetek és a vulkánjairól híres Lauca Nemzeti Park.

 

Aki teheti, időzítse 2018 szeptemberére a látogatást, hiszen a helyiek ekkor ünneplik az ország függetlenségének 200. évfordulóját.

 

 

Dél-Korea


A Lonely Planet szerint Dél-Korea az ázsiai modernitás valódi megtestesítője, különös tekintettel az ország fővárosára, a futurisztikus Szöulra. A város 2017-ben jelentős ráncfelvarráson ment keresztül a közúti felüljárón megépített, közel két kilométer hosszúságú Seoullo 7017 park megnyitásával. Persze ez utóbbi csupán egy az ország nyújtotta látványosságok hosszú sorában. Az utazók hegyek, zöldellő erdők és vízesések között barangolhatnak a Seoraksan Nemzeti Parkban, ősi templomokat és síremlékeket csodálhatnak Pulguszkában, és égig érő felhőkarcolók árnyékában sétálhatnak a nyüzsgő szöuli metropoliszban.

 

2018-ban Dél-Koreában is emlékezetes év lesz, jövőre ugyanis a dél-koreai Phjongcshang városa ad majd otthont a téli olimpiai játékoknak.

 

Portugália

 

Portugália népszerűségét tekintve, úgy tűnik, végre kilépett szomszédja, Spanyolország árnyékából, és mostanra gazdag művészeti, kulturális és gasztronómiai kínálatával magára vonta a reflektorfényt. Az ország vonzerejét elsősorban megfizethetősége, történelmi és kulturális látnivalói, valamint az elmúlt években jelentős fellendülésen átment éttermi és konyhai választéka adja. Itt mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot. Lisszabonban hangulatos utcákon és színes városrészekben sétálgathatunk, Algarvéban olajfaligetek között ejtőzhetünk, Sintrában pedig bámulatos kastélyokban és palotákban gyönyörködhetünk.

 

Portugália a tengerparti nyaralás kedvelőinek sem okoz majd csalódást. 2016-ban több mint 300 portugál strand nyerte el a „Kék zászló” minősítést, amely garanciát jelent a víz tisztaságára és a zavartalan tengerparti kikapcsolódásra.  

 

 

Dzsibuti


Az Afrika szarvában található Dzsibutit északon Eritrea, nyugaton és délen Etiópia, délkeleten pedig Szomália határolja. Az ország elsősorban kivételes természeti adottságainak köszönhetően került fel a listára: a területet látványos tengerpartok, kiterjedt sivatagok és különleges sós tavak uralják. Ha erre járunk, semmiképp sem érdemes kihagyniuk a programok közül a búvárkodást! Merülés közben közvetlen közelről figyelhetjük meg a cetcápákat, a papagájhalakat, a barrakudákat és más ritka tengeri élőlényeket.

 

Bár az ország a Lonely Planet listáján előkelő helyre került, a Konzuli Szolgálat honlapja szerint területen magas a terrorfenyegetettség szintje, így kizárólag a szervezett keretekben történő utazás javasolt. 

 

Új-Zéland


Új-Zéland sokszínű, változatos tájainak köszönhetően régóta vonzó célpontnak számít a kalandkereső turisták körében. Ha erre a különleges vidékre utazunk, feltétlenül keressük fel a Great Walks különleges túraútvonalait, amelyek lélegzetelállító tengerpartokon, vulkánokon, türkizkék tavakon, esőerdőkön, gleccsereken, mély völgyeken, vad alpesi tájakon és vadul száguldó folyókon vezetnek keresztül, így a természetkedvelők minden igényét kielégítik.

 

A bámulatos tájak és változatos vidék mellett Új-Zéland még egyvalamiről híres: ezen a területen forgatták a népszerű Gyűrűk ura-trilógiát, így az ország rendkívül népszerű a film rajongóinak körében. Ha szeretnénk, egyedül is felfedezhetjük Hobbitfalva, Völgyzugoly, vagy éppen Mordor mesebeli tájait, vagy részt vehetünk a számtalan szervezett túra egyikén.

 

Málta


A Mediterrán-tenger szigete apró mérete ellenére számos történelmi emléknek és festői strandnak ad otthont. Kihagyhatatlan látnivalónak számít a valószerűtlenül kék színekben pompázó Kék-lagúna, a hosszú homokos tengerpartjáról híres Golden Bay és a káprázatosan szép főváros, Valletta.

 

Ez utóbbi jövőre számos különleges programnak és eseménynek ad otthont, miután a város 2018-ra elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

 

Grúzia


Grúzia a Kaukázus egyik valódi ékköve, melyet természeti adottságainak megcsodálására évről évre egyre többen keresnek fel. Míg a tájat türkizkék tavak, hófödte hegycsúcsok és bársonyzöld hegyek uralják, addig a városokat szűk kis utcák, változatos építészet és több ezer éves műemlékek teszik utánozhatatlanná. Ha erre járunk, a borkóstolást sem érdemes kihagynunk! A grúzok állítólag annyira büszkék saját borukra, hogy a Lonely Planet szerint a reptéri személyzet gyakran egy üveg borral köszönti az országba érkező látogatókat.

 

2018 természetesen Grúziában is fontos dátum lesz, éppen 100 éve ugyanis, hogy az oroszországi bolsevik forradalom nyomán az országot önállónak nyilvánították.

 

Mauritius


Mauritiuson minden adott a pihentető nyaraláshoz és az emlékezetes élményekhez. A látogatók számtalan nagyszerű program közül válogathatnak: így például ejtőzhetnek a fehér homokos strandokon, úszkálhatnak a türkizkék tengerben, búvárkodhatnak a korallzátonyok között, vagy felfedező útra indulhatnak a buja zöld dzsungelben.

 

2018-ban az Indiai-óceán trópusi szigete Nagy-Britanniától való elszakadásának 50. évfordulóját ünnepli, ami újabb jó okot ad arra, hogy erre káprázatos vidékre látogassunk.

 

 

Kína


A világ legnépesebb országa amellett, hogy gyönyörű, tele van misztikummal és kalandokkal is. A 2016-ban megnyitott új, nagy sebességű vasúti útvonalaknak köszönhetően mára sokkal egyszerűbb felfedeznünk ezt a különleges országot és kincseit. Ha tehetjük, keressük fel a Tiltott Város nemrégiben felújított palotaegyüttesét, és az európai szemnek valódi kuriózumnak számító szupermodern Sanghajt! Kína legnagyobb ipari városában kihagyhatatlan látnivaló a világ második legmagasabb felhőkarcolója, a Sanghaj Tower, amelyben a világ leggyorsabb liftje repít fel a 128 emelet magas torony tetejébe. 

 

Dél-afrikai Köztársaság


Mesés tengerpartok, lenyűgöző hegyek, gazdag élővilág, kozmopolita városi élet és vibráló kultúra – csupán néhány azon tényezők közül, amelyek miatt érdemes ellátogatnunk Dél-Afrikába. 2018-ban az ország Nelson Mandela születésének 100. évfordulóját ünnepli, így a turisták az apartheidellenes harc hősének emléket állító számos program közül válogathatnak. Így például lesznek sportesemények, előadások, és persze számos érdekes kiállítás is helyet kapott a programban. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2017. november
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.