"Hogy mi kell a sikerhez? Tiago Sabarigo szerint elsősorban áldozat és szenvedély. A méltán híres séffel a Nespresso Atelier kapcsán beszélgettünk.(x) "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Konyhaművészet szenvedéllyel

Hogy mi kell a sikerhez? Tiago Sabarigo szerint elsősorban áldozat és szenvedély. A méltán híres séffel a Nespresso Atelier kapcsán beszélgettünk.(x)

Február 16. és 18. között ismét megrendezték a Nespresso nagyszabású gasztronómiai rendezvényét, a Nespresso Atelier-t, a kávé, a csúcsgasztronómia és a felejthetetlen kóstolási élmények jegyében.

 

A háromnapos eseményen idén először Tiago Sabarigo, a Costes Downtown portugál séfje is tiszteletét tette szakértőként, és bemutatta, hogyan tehető különlegessé a kávéval egy-egy csúcsgasztronómiai fogás.

 

 A Michelin-csillagos séf pályafutása alatt a világ több nagyvárosában megfordult már, évekig a lisszaboni Four Seasons Hotel Ritzben, majd Gordon Ramsay londoni Pétrus éttermében és a Texture étteremben alkotott.

 

A Nespresso rendezvénye alkalmából eddigi tapasztalatairól, a magyar konyháról, valamint a kávé fine diningban betöltött szerepéről kérdeztük őt!

 

Ez volt az első Atelier, amelyen részt vettél. Úgy ment minden, ahogy tervezted?

 

Még annál is jobban! Nagyon gördülékenyen ment minden, nagyszerű volt a szervezés és kiváló volt a csapatmunka, így a vártnál is könnyebb volt a megvalósítás. A vendégek pedig szerették az ételt. Harmonikusnak találták, ami nagyon jó visszajelzés, hiszen ez volt a cél.

 

Gyakran használod a kávét az ételek alapanyagaként?

 

Nem, korábban nem volt jellemző, bár egyszer készítettem egy csicsókás-kávés receptet, ami remekül sikerült. Általában szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozom, és a csicsókához, kelbimbóhoz nagyon jól illik a kávé, így könnyen lehet, hogy jövő télen felkerül egy kávés fogás is a menüre.

 

Mivel készültél az idei Nespresso Atelier-re?

 

A rendezvényre sült borjúgerinccel készültem, mellé paszternákot és kelbimbót kínáltam, a kávé pedig többféle textúrában jelent meg, egyebek mellett egy különleges kávéesszencia formájában is.

 

Hogyan látod, a magyar vendégek mennyire nyitottak a kávéra, mint gasztronómiai alapanyagra?

 

Az emberek nagy része szerintem még mindig főképp ital formájában fogyasztja – én is nagy rajongója vagyok, a hétköznapokban szinte ez tart életben –, de azt gondolom, egyre nyitottabbak a kávé egyéb, elsőre talán szokatlannak tűnő felhasználási lehetőségeire is.

 

Említetted, hogy sokat kávézol. Mégis mennyi az annyi? 

 

Naponta körülbelül 4-5 csészével. Főként eszpresszót, vagy dupla eszpresszót iszom, de a capuccinót is nagyon szeretem.

 

Az, hogy helyi alapanyagokat használsz, Magyarországon is érvényes? Mi a véleményed a hazai termékekről?

 

Igen, folyamatosan ismerkedem a helyi termelők termékeivel, a klasszikus magyar ízekkel és ételekkel. Nagyon finomak. Szeretnék örömöt szerezni a vendégeimnek azzal, hogy hazai ízek várják őket az étteremben, ezért a rám jellemző sajátos stílussal vegyítve újragondolom ezeket a recepteket. Magyar származású feleségem a legnagyobb inspiráció számomra, az anyósom rakott krumplijánál pedig nincs jobb a világon. Nagyon szeretem még a halászlevet, a kürtőskalácsot és a lángost is.

 

Az eddigi pályádat tekintve mire vagy a legbüszkébb?

 

Életem legnagyobb sikere és meglepetése egyben, hogy mindössze 10 hónappal a Costes Downtown megnyitását követően Michelin-csillaggal tüntettek ki minket. Michelin-csillagot korábban minden olyan étteremben sikerült megőriznünk, ahol eddig dolgoztam, de ez volt az első alkalom, hogy a vezetésem mellett kaptuk meg ezt a rangos szakmai elismerést – csodálatos érzés!

 

Ha minden igaz, idén nagyon szép kerek évfordulót ünnepelsz, hiszen mostanra már 10 éve vagy a szakmában…

 

Igen, így van. Tíz éve Lisszabonban kezdtem dolgozni, körülbelül négy évet töltöttem a Four Seasonsben, ami nagyon jó iskolának bizonyult. Utána Londonba költöztem, ahol rengeteg olyan élmény, illetve hatás ért, amely ma is meghatározza a munkámat, majd pedig Magyarországra jöttem, és megnyitottuk a Costes Downtownt. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen még ennyi idő után is nagy örömmel és szenvedéllyel végzem a munkámat. Nagyon boldog vagyok itt, és még hosszú ideig Magyarországon képzelem el az életem.  

 

Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy az ember sikeres séf lehessen? Mi a legfontosabb ebben a szakmában?

 

Úgy gondolom, hogy kemény munka, szenvedély és elszántság nélkül nem lehet előbbre jutni. Áldozatokat kell hoznod és szívvel-lélekkel dolgoznod, azért, hogy azzá válhass, aki lenni szeretnél!

 

Bővebb információ a Nespresso Atelier rendezvényével kapcsolatban: itt.


La femme La femme cikke 2018. február
címkék:
Éttermek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.