"Május 19-én bárki csatlakozhat a Food Revolution Dayhez, az egészséges táplálkozás napjához."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Forradalom holnap!

Május 19-én bárki csatlakozhat a Food Revolution Dayhez, az egészséges táplálkozás napjához.

Az vagy, amit megeszel. Ki ne hallotta volna már számtalanszor ezt a mondatot. Többen és többször hallottuk, mint ahányan és ahányszor komolyan vettük. Hiszen mára rohanó világunk egyik jellemző velejárója lett az étkezi szokások megváltozása, némely esetben elhagyása. S ennek meg lett az eredménye. Az emberiség elhízott. Már nemcsak Amerika utcáin sétálnak túlsúlyos fiatalok és idősek, ez a „népbetegség” Európában is, sőt hazánkban is felütötte a fejét.

 

 

Jamie Oliver, a híres, angol „pucér” szakács évek óta próbál küzdeni a jelenség ellen. Hol iskolás gyerekeket vesz rá a zöldségek fogyasztására, hol a képernyőn keresztül próbálja a világnak elmondani, hogy itt az ideje a változtatásnak. Figyeljünk magunkra, s ezt kezdjük azzal, hogy megnézzük, mit eszünk meg. Idén új módszerrel próbálja felhívni a figyelmet. Mozgalmat indított a helyes táplálkozásért Food Revolution Day – FRD – néven. A kampány néhány hónapja indult, s a FRD hivatalos honlapján – www.foodrevolutionday.com – egyre több ország, egyre több város kapcsolódik a kezdeményezéshez.

 

A FRD hivatalos napja május 19-e. Ennek a 24 órának a lényege, hogy csakis olyan ételeket fogyasszunk egyedül, családunkkal, barátainkkal vagy idegenekkel, amelyeknek ismerjük a származását. Ne vásároljunk mirelit terméket, előre elkészített ételt, s kerüljük a gyorséttermeket. Helyette menjünk ki a piacra, vagy csak a sarki zöldségeshez, s olyan növényeket vásároljunk, melyekről tudjuk, honnan származnak, vagy legalább annyit, hogy magyar termelőktől kerül az asztalunkra. Menjünk be abba a hentesüzletbe, ahova nem sűrűn járunk, mert a boltokban nagyobb a választék. Beszélgessünk el egy kicsit a hentessel, tudjunk meg többet arról, miért is érdemesebb ott vásárolni, mint a szupermarketekben, s vásároljunk kedvünkre minden olyan húsfélét, amit szívesen fogyasztunk. S ezekből a növényekből és húsokból készítsünk egy pompás ebédet vagy vacsorát.

 

A kampány Magyarországra is elérkezett. Povodör Judit, egy lelkes, ambiciózus lány magára vállalta a feladatot. Levélben kért és kapott engedélyt Jamie Oliver programfelelősétől, hogy Magyarországon ő szervezzen megmozdulást erre a napra. Mára már több étterem és lelkes, gasztronómiával foglalkozó önkéntes erősíti a hazai fesztivál létrejöttét. Mert fesztivál lesz. Május 19-én Budapest számtalan pontján – és néhány vidéki helyszínen – lehet együtt ünnepelni Jamie világra szóló kezdeményezését ismerkedéssel, beszélgetéssel és persze egészséges étkezéssel. Napról napra egyre több magánszemély is csatlakozik a Food Revolution Hungary elnevezésű facebook-oldalhoz, így szinte percről percre növekszik annak a magyar csapatnak a létszáma, amely hisz abban, hogy a világ hiába rohan, az egészséges táplálkozásnak helyet kell kapnia benne. Tartós ismeretségek születnek ezen az oldalon, és már most, május 19-e előtt számtalan egészséges recept olvasható, mely segíti, hogy mindennapjaink egészségesek legyenek.

 

Ez a kaland mindenkire vár május 19-én! Ünnepeljük az egészséges étkezést legalább egy napig, s az erről készült fotókat osszuk meg minden érdeklődővel a Food Revolution Hungary facebook-oldalon, s örüljünk együtt ennek a 24 órás győzelemnek ismerősökkel és idegenekkel egyaránt. Legyünk mi is a program részesei, ragadjunk fakanalat ezen a napon, s válasszuk a helyes táplálkozást! Hiszen Jamie jelmondata is az alábbi: Stand up for real food! – Szavazz te is az igazira!

 

Bővebb információ a Food Revolution Hungary facebook-oldalon olvasható.

Riedl Annamária Riedl Annamária cikke 2012. május
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.