"Tom kha gai, pad thai, kókusztejes curry, marhahús saláta, ragacsos rizs, mangó, licsi, papaya. Rabul ejtő finomságok!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Csípős, édes, savanyú

Tom kha gai, pad thai, kókusztejes curry, marhahús saláta, ragacsos rizs, mangó, licsi, papaya. Rabul ejtő finomságok!

 A mese szerint Mae Pra Posop, a rizs Istennője, egyszer régen, úgy döntött, elhagyja az országát, hogy távoli vidékre költözzön. A rizsföldeket kopáran és termés nélkül hagyta. Az istenek útra keltek, hogy megtalálják, és visszahívják, Hetedhét Hegyeken és völgyeken keltek át, mire a Gyémánt-hegyen ráleltek, és hosszas könyörgés után visszacsábították. A rizsistennőt számos vidéki templomban, rajzon ábrázolták, általában gyönyörű, fiatal, hosszú hajú nőként. Thaiföldön, ahol a vizekben halak úsznak, a földeken rizs terem, ő a termékenység szimbóluma.

 

A rizs a thai konyhában meghatározó és kiemelkedő szerephez jut, valójában minden más alárendelt. Az átlagos rizsfogyasztás személyenként mintegy 130 kilogramm évente. Nemcsak testi, hanem spirituális táplálék is, ceremóniák és hagyományos rituálék kapcsolódnak hozzá. A mi, európai konyháinktól eltérően a rizs a főétel, a mellé tálalt hús vagy zöldség a köret.  Mindig ízesítés és só nélkül, az esetek többségében gőzölve készül, a néhány falat csípős-fűszeres köret látja el az ízesítő funkciót. Számos fajtáját használják, amelyek közül a leghíresebb talán a jázminrizs. Nevét onnan kapta, hogy a jázminvirág egyik fajtájának édes illatára emlékeztet.

Egzotikus keleti kultúra, építészeti emlékek, északon hegyi túrák a civilizációtól elzártan elő törzsekhez, délen gyönyörű szigetek. Thaiföld az utóbbi évek egyik legvonzóbb úti célja lett. Csodálatos természeti adottságainak köszönhetően a sok friss zöldség, a hal, a fűszerek mind kiváló alapanyagai a thai konyhának.

 

A thai gasztronómia összetett, izgalmas, ugyanakkor kiegyensúlyozott ízvilágot képes megalkotni a legkontrasztosabb hozzávalókból. Az egész konyha alapja a négy fő íz, a sós, csípős, édes és savanyú harmóniája. A sós ízt a halszósz (nam pla), illetve a szójaszósz, a csípőset a chilik, az édeset a kókusztej vagy a pálmacukor, a savanyút pedig a zöldcitrom és a tamarind adja. Ezeket egy sor fantasztikus fűszer egészíti ki, például a galanga gyökér, a citromfű és a kaffir lime levél. Emblematikus ételei között megtalálhatóak a csípős-savanyú vagy kókusztejes levesek, a wokos tészták (pad thai), a faszénen grillezett húsnyársak mogyorószósszal, na meg az elképesztően ízgazdag curryk. A rengeteg trópusi, egzotikus gyümölcsről nem is beszélve. Az elszántabbak nyugodtan álljanak neki a főzésnek, alapanyagok nagy része gond nélkül beszerezhető itthon, és ha néhány szabályt betartunk, nemigen lehet mellé lőni. Kezdetnek tegyünk egy kísérletet: mozsárban keverjünk össze egy fokhagymagerezdet, két chilipaprikát. egy-egy evőkanál halszószt és zöldcitromlevet, valamint egy teáskanál cukrot. Igazítsuk addig ízlés szerint, amíg az arányokat harmonikusnak érezzük. Ha ez megvan, nyugodtan nekiállhatunk thai ételeket főzni. Mint például ezt:

 

Fűszeres garnélarákleves citromfűvel (Tom yam goong)

 

Hozzávalók:

 

750 ml csirkehúsleves

3 kaffir lime levél

5 cm nagyságú galangal vagy gyömbér

3 thai citromfű, összezúzva

5-6 közepes vagy nagy garnélarák

150 g szalmagomba

5 zöld és piros chilipaprika

4 evőkanál lime juice

3-4 evőkanál halszósz

maroknyi friss korianderlevél

 

A csirkehúslevest felforraljuk, hozzáadjuk a citromfüvet, a galangalt és a kaffir lime leveleket, majd beletesszük a megtisztított garnélarákokat és a gombát. 3-4 percig pároljuk, ameddig a garnéla megfő, majd hozzáadjuk a chilipaprikát, és felöntjük a lime-lével és a halszósszal. Friss korianderlevelekkel meghintve tálaljuk.

Mautner Zsófia Mautner Zsófia cikke 2013. augusztus
címkék:
Recept
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.