"Mátyás király szülőháza, lepattant blokkok, fesztiválhangulat, karaoke és hat négyzetméter lecsó. Kolozsvár legyőzi a sztereotípiákat!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kolozsvár, ahol a szabadság szele fúj

Mátyás király szülőháza, lepattant blokkok, fesztiválhangulat, karaoke és hat négyzetméter lecsó. Kolozsvár legyőzi a sztereotípiákat!

Ez a város nem azonos a húsz vagy akár csak tíz évvel ezelőtti, félhomályos, áramszünetbe burkolózó, kopottas, bár láthatóan gazdag múltú Kolozsvárral. Azzal a Kolozsvárral sem, ahol még Mátyás király szülőháza környékén sem volt jó ötlet magyarul megszólalni. Ezt a mostanit átjárja a szabad levegő, az egyetemi városok izgalma, a történelmi városok méltósága, a kortárs kultúrában gazdag városok öntudata.

 

 

 

Nyáron a Kolozsvári Magyar Napok című fesztiválra, ami eredetileg az erdélyi magyar kultúra ünnepe volt, annyian voltak kíváncsiak, hogy sok programot román és angol nyelven is megtartottak. Nem egy elzártságra kényszerített és magát is zártként definiáló közösség ünnepelt itt, hanem egy európai város. A 2015-re elnyert Európa Ifjúsági Fővárosa cím mögött valódi tartalom van, ez az idei fesztivál minden elemében megmutatkozott. Nemcsak az elképesztően ötletes és sokoldalú programkínálatban, de abban is, ahogyan a környékbeli és magyarországi városokból érkezett kétszáz tizenéves önkéntes profi módon kezelte a rengeteg résztvevő és a közönség irányítását, és abban is, hogy az éjszakába nyúló koncertek után reggel már ismét tiszta volt a belváros.

 

 

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Kolozsvári Magyar Napokat, és a jelek szerint történelmi csúcsot döntött: a nulladik nappal tetézett egyhetes eseménysorozatnak kétszázezer látogatója volt. 390 programja között éppen száz a gyerekeknek és a fiataloknak szólt, de a főtéren felállított nagyszínpad körül, a Demjén Ferenc-, Zorán-, Csík-koncertek közönségében is ott ugráltak a kicsik. Így aki augusztus 20. táján ismerkedik Kolozsvárral, azzal forog a világ. A belvárosban nemigen tud olyan helyre bukkanni, ahol nincs nyüzsgés, reggeltől hajnalig folynak a programok, nyitva áll a város minden nevezetes helye és folyamatosan áramlik a tömeg.

 

1 | 2 | 3 | tovább
Götz Eszter Götz Eszter cikke 2013. szeptember
címkék:
Fesztivál | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.