"Hillary Clinton élete nemcsak politikusként, de önálló, tudatos nőként, ugyanakkor feleségként és anyaként például állhat nő- és embertársai előtt. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Több mint First Lady

Hillary Clinton élete nemcsak politikusként, de önálló, tudatos nőként, ugyanakkor feleségként és anyaként például állhat nő- és embertársai előtt.

Hillary Diane Rodham korán érő, tudatos lány volt. Édesanyja gyermekkorától a küzdelem, a női egyenjogúság eszméit plántálta lányába, és éreztette vele, hogy bármire képes, bármit elérhet, amiért megdolgozik, és semmivel sem ér kevesebbet, mint fivérei, férfi ismerősei. Hillary, szüleitől konzervatív nevelést kapott, így első politikai megmozdulásait ezen az úton, a Republikánus Pártban tette meg. Mindössze 17 évesen már az 1964-es jelölt, Barry Goldwater mellett kampányolt. Nem sokkal később azonban fültanúja volt Martin Luther King egyik beszédének, amely nagy hatást gyakorolt rá. Pacifista, polgárjogi nézetei miatt végül a Demokrata Pártot választotta politizálása színteréül.


 

Hillary bejutott az elit Wellesley Collage-ba, és később a Yale-re, ahol jogtudományt tanult. 1969-ben Life Magazine-nak az ország legkitűnőbb diákjairól közölt cikkében az ő arcképe is szerepelt. Az egyetem elvégzése után a washingtoni amerikai képviselőházban jogtanácsosként dolgozott, 1974-ben tagja lett annak a bizottságnak, amely a Watergate-ügyben folyatott vizsgálatot.

 

 A vietnami háború kirobbanásával Hillary harcos aktivista lett, de nem követte mindenben a liberális eszmét: az intézmények szükségességében és sikerei mellett kitartott, a háború lidércnyomása ellen azonban minden erejével protestált. Tanulmányai mellett rengeteg önkéntes munkát végzett, szoros kapcsolatot ápolt több hátrányos helyzetű gyermekkel. Hillary már jelleméből adódóan is rokonszenvezett a feminizmussal, tanulmányaiban is rengeteget foglalkozott vele, és törekvéseiben mindig támogatta a női egyenjogúság eszméjét. Sosem tudott azonban azonosulni a férfiakat elutasító, radikálisabb szemléletekkel, és a házasság intézményében, illetve a gyermekvállalásban nem az önálló kiteljesedésre képtelen nők menedékét látta.

 

Szerelem és politika

 

Későbbi férjével, Bill Clintonnal is az egyetemen ismerkedett meg. Hillary számára Bill az ideális férfit testesítette meg, ambiciózus, ráadásul az ő ambícióit is odaadóan, hittel támogató, törekvő férfit. Hillary intelligenciájával, temperamentumával azonnal levette lábáról a mindaddig szorgalma ellenére is kissé deviáns, szoknyapecér fiút. Bill hozzá hasonlóan fiatalon, már az egyetemen tehetségesen adott hangot ideológiáinak, eszméinek, így tulajdonképpen mindketten itt kezdték politikai pályafutásukat. Hillary hippi megjelenésű, kerek szemüveges, természetes, sminktől mentes, nem is különösebben szép lányként valószínűleg szokatlanul festett a nagyszájú, népszerű fiú mellett. Törekvéseinek köszönhetően azonban nem kevesebb köztiszteletnek, népszerűségnek örvendhetett, mint Bill, és az öntudatos lány hamar elnyerte barátja körének elismerését, szeretetét, kapcsolatuk lelkes támogatását. Későbbi anyósával, a nőkben leginkább a szépséget bálványozó, „sminkben alvó” nővel azonban minden sikere ellenére nehézkes volt viszonya, az asszony nehezen értette meg és fogadta el oly népszerű fia választását.

 

Sikereik folyamatosan egy irányba vezették őket. Hillary, aki hamarabb kezdte az egyetemet, kedvese miatt még meg is nyújtotta tanulmányait. Megismerkedésüket nem sokkal később, magabiztosan, szerelmesen követte házasságuk, majd röpke öt évre rá megszületett lányuk, Chelsea. Első, sikertelen választási kampányát követően ő segített Billnek újra talpra állnia. Anyasága alatt és politikai karrierjét megelőzően, férje karrierjének odaadó támogatása mellett tanított is. Nem kétséges, hogy több volt „egyszerű First Ladynél”. Bizonyítja ezt, hogy 1993-ban Bill őt választotta az Nemzeti Egészségügyi Reform Munkabizottságának élére. Bár javaslatait elutasították, Hillaryt nem törte meg a kudarc, és egyre többet foglalkozott az egészségüggyel kapcsolatos kérdésekkel. 1997-ben jelentős szerepet játszott a Gyermek Egészségbiztosítási Program létrehozásában, amely előírta az állami finanszírozást azon gyerekek számára, akiknek szülei nem engedhették meg maguknak, hogy fizessenek az egészségügyi ellátásáért. First Ladyként számtalan fronton harcolt a nők jogaiért. Madeline Albright államtitkár mellett beutazta a világot, hogy a nemi egyenlőségért és a női jogokért kampányoljon.

 

 

Férje korábbi, hűtlenségre hajló jelleme sosem változott meg egészen, felesége iránti állandó és kitartó csodálata, szerelme ellenére házasságukat gyakorta félrelépések tarkították. Szerelmükben mégis kölcsönösen megtalálták azt, amit eszméikben megfogalmaztak. Hillary mindenen keresztül kitartott férje mellett, még a híres Lewinsky-ügy (férjének egy fehér házi alkalmazottal folytatott viszonya) botrányain is átsegítette őt, megmentve elnökségét.

 

Az első női szenátor

 

2001. január 3-án tett esküt a szenátusban, 53 évesen, New York állam történetének első női szenátoraként. Az emberi jogoknak, a gyermekvédelemnek és a nők helyzetének gyökeresen újragondolt eszméiért harcolt. 2008-ban, demokrata jelöltként szoros küzdelemben győzte le őt a végül megválasztott jelenlegi elnök, Barack Obama. A következő választásokon kitartó munkája talán eredményesebb is lehet.

 

„Versenybe szállok az elnökségért. A hétköznapi amerikaiaknak egy bajnokra van szükségük, és én akarok lenni az a bajnok” – írta Hillary hivatalos Twitter-oldalán, miután bejelentette, hogy indul a választásokon. A The Wall Street Journal és az NBC News márciusi közvélemény-kutatása szerint Hillary Clinton 44 százalékos támogatottságot élvez. Habár számíthat a demokrata választópolgárok többségének szavazatára, mégis nehézséget jelenthet, hogy győzelme immár, Obama két ciklusa után, harmadszorra helyezne demokrata párti elnököt Amerika élére. Hillary egyik legfontosabb kampánya a gazdasági egyenlőtlenségek leküzdésére irányul, illetve a családok támogatására is hangsúlyt fektet.


Megválasztása nem csak hazája, Amerika számára lenne történelmi jelentőségű. Kitartó munkája, eredményei, illetve lehetséges helye az elnöki székben mindenki számára erőt, célt adó példává emelkedhetne.

Maczák Orsolya Rita Maczák Orsolya Rita cikke 2015. május
címkék:
Uralkodók
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.