"Népzenekarával egy évtizede muzsikál, Aranypáva Nagydíjas, Magyarországon ő az első, aki zenei mediátor diplomát szerzett: Párizsban, a Sorbonne-on érdemelte ki."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Laposa Julcsi

Népzenei küldetésben

Népzenekarával egy évtizede muzsikál, Aranypáva Nagydíjas, Magyarországon ő az első, aki zenei mediátor diplomát szerzett: Párizsban, a Sorbonne-on érdemelte ki.

Már gyermekkorában hegedült, furulyázott, énekelt Laposa Julcsi, egy kicsiny zalai faluban, Tekenyén. Amikor 2010-ben a Mindszenty József Gimnáziumban leérettségizett, már tudta, hogy nem a Zeneakadémiát választja, inkább a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre jelentkezik, francia szakra. Egyetemi évei alatt nyerte el első külföldi ösztöndíját a brüsszeli Európa Parlamentbe. Bölcsészdiplomával a zsebében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kultúramenedzsment szakán képezte tovább magát, hogy aztán egy CEEPUS-ösztöndíjjal a Ljubljanai Egyetemen olaszul és franciául tanuljon, megismerje a szlovén kultúrát és népzenét. 2015-ben már a Szajna partján találta magát: a Francia Intézettől elnyert ösztöndíjjal egy éven át a Sorbonne Egyetem zenei mediátorképzésén fejlesztette tudását franciául és angolul; 2016 szeptemberében vehette át mesterszakos diplomáját.

 

A zenétől nem kellett elválnia az egyetemi évek alatt. A Sorbonne népzenekarának is szólistája volt, s boldogan dalolt francia, spanyol, török, görög népdalokat. A Zala Zenekarnak pedig már tíz éve tagja, a jubileumot 2017 tavaszán egy lemez megjelentetésével is ünneplik. Néhány éve Kapolcson figyelt fel énekére Sebestyén Márta, azóta gyakran koncerteznek együtt. „Mártinál jó kezekben vagyok, zenei téren ő a mentorom” – büszkélkedik.

 

Fontosak számára a hazai gyökerek, Zala és a Muravidék népzenéje, a szlovéniai magyarság zenekultúrája. Gyűjtötte is a népdalokat falujában és a közeli muravidéki kistelepüléseken. „Minden népszokáshoz tudtam találni egy-egy aktuális dalt. Ezeket a dalokat aztán továbbadtam gyerekeknek, hogy felélesszem a három-négy évtizede kihalt ünnepi hagyományokat.” Ez az, ami Julcsit ma a leginkább foglalkoztatja: másoknak szeretné átadni a zenei ismereteket. „Térségünkben a zenei mediátor szó új keletű fogalom, pedig Franciaországban már több éve ismert. Feladata a kommunikálás, beszéd a zenéről. A híd szerepét tölti be, próbálja átadni az információkat a közönségnek.” Jelenleg Muravidéken ének-zene foglalkozásokat tart magyarul óvodásoknak, Ljubljanában, a Balassi Intézetben pedig szlovén és magyar diákoknak népzenei játszóházakat magyar, angol és szlovén nyelven. „Célom, hogy ráébresszem az embereket: figyeljünk oda a gyökereinkre! Egyfajta kulturális missziót szeretnék teljesíteni.” 2017 májusában NÉPI hang-színek című formabontó, CD-t is tartalmazó énekes-kifestő füzetet jelentet meg, hogy a lurkók játékosan zárják szívükbe a népi kulturális értékeket.

 

 

Óvodák, iskolák, művelődési házak mellett szívesen népszerűsítené a népzenét rádióban, televízióban. Emellett nyitott más zenei műfajokra, szívesen betekintene a magyar zenei élet rejtelmeibe, legyen az pop, rock, jazz, folk vonal. Mentorától elsősorban azt várja, hogy megértse és támogassa kulturális misszióját, felvértezze őt olyan képességekkel, melyekkel megállná a helyét más zenei műfajokban, mint zenész és mediátor. Julcsi szeretné, ha a mentorprogram révén minél többen megismernék a magyar népzene sokszínűségét, megtudják, hogy létezik zenei mediátorság, ráadásul ő az első az országban, aki ebből diplomával is rendelkezik.

Rúzsa Magdi
"Julcsi nagyon kedves, tehetséges lány, ragaszkodik a gyökereihez, ami még elbűvölőbbé teszi. Érdeklődési köre rendkívül széles és sokszínű. Mentorként célom, hogy segítsek neki megtalálni azt a területet, amelyen hosszú távon kiteljesedhet. "