"Nőnek lenni sosem volt veszélytelen, bárhol éljünk is a Földön. Bizonyos országokban azonban a női jogok szinte nem léteznek!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Országok, ahol a legnehezebb nőnek lenni

Nőnek lenni sosem volt veszélytelen, bárhol éljünk is a Földön. Bizonyos országokban azonban a női jogok szinte nem léteznek!

India


Az országban a patriarchális rendszer mélyen és szinte kiirthatatlanul gyökerezik, a nőkről egész életükben a férfiak gondoskodnak, az elsőbbség is őket illeti. Bár az indiai alkotmány szerint a nők és férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek, az ott élő asszonyok 68%-a szenvedett már el valamilyen családon belüli erőszakot, és ez az arány folyamatosan növekszik. Bár a szelektív abortuszt 1996 óta tiltják, a hétköznapokban mégsem figyelhető meg változás. A lányokat gyakran elvétetik, mert az indiai gondolkodás szerint nincs semmi hasznuk.

 

Jemen


A The World Economic Forum minden évben rangsorolja a közel-keleti országokat a nemek közötti egyenlőtlenség szempontjából. Idén 136 ország közül Jemen lett az a hely, ahol a legrosszabb nőnek lenni. Az oktatáshoz való hozzáférés a lányok számára erősen korlátozott, a legtöbb lányt férjhez adják, mielőtt elérnék a 18. születésnapjukat. A női írástudás ennek megfelelően lehangoló, mindössze 35%. Ez az arány nyilvánvalóan a nők későbbi életére is kihatással van, a bérszakadék csillagászati.

 

 

Irak


Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, az iraki háború nem javított az iraki nők életén. Továbbra is a vallási vezetők szabályozzák azt, hogyan kell bánni a nőkkel otthon és a házasságban. A korábbi gyakorlat szerint a házasságot a családok előre elrendezték, és az apa hozzájárulására még most is elengedhetetlen hozzá, a válásról pedig legtöbbször csak a férj határozhat. A nőket és a lányokat érő erőszakok száma nem csökkent, gyakran kell eltűrniük bántalmazást, és az is előfordul, hogy fiatal lányokat rabolnak el, hogy aztán a szexkereskedelemben „hasznosítsák” őket.

 

Szudán


A szudáni helyzetről sokat elárul az a közelmúlbeli eset, melyben hitehagyás miatt halálra ítéltek egy 27 éves nőt. A terhes muszlim asszonyt május 15-én 100 korbácsütésre és kötél általi halálra ítélték, csak azért, mert keresztény férfihoz ment feleségül, és nem volt hajlandó megtagadni a keresztény vallást. A helyzet számunkra elképzelhetetlennek tűnik, de Szudánban ez a valóság, ahol a vallásszabadságot súlyosan korlátozza az állam.

 

 

Afganisztán


Bár a tálibok hatalmának megdöntése némileg talán javított a nők helyzetén Afganisztánban, a Human Rights Watch jelentése szerint a nők életfeltételei az elmúlt évben jelentősen romlottak, 2013 óta ismét megszaporodtak az ellenük elkövetetett erőszakos cselekmények. A TrustLaw felmérése szerint 11 nőből legalább egy belehal a szülésbe, az írástudatlanság pedig a 15 év feletti lányok körében a 87%-ot is eléri. A nőknél törvény szerint a házasság alsó korhatára 16 év, a fiúknál 18, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy 12 éves vagy akár fiatalabb gyerekeket náluk jóval idősebb férfiakhoz adnak hozzá. Az ország szegényebb régióban ezeknek a kislányoknak az élete jobb esetben másról sem szól, mint hogy egész életükben etessék gyermekeiket és férjüket. Rosszabb esetben világra hoznak egy tucat gyereket, és az egyik szülésbe belehalnak. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. június
címkék:
Hagyomány | | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.