"A mardosó bűntudat jobban megkeseríti az életünket, mint gondolnánk. Ez a pusztító érzés manapság a modern nő életének elválaszthatatlan része. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A bűntudat kora

A mardosó bűntudat jobban megkeseríti az életünket, mint gondolnánk. Ez a pusztító érzés manapság a modern nő életének elválaszthatatlan része.

Talán észre sem vesszük, pedig a bűntudat napjaink egyik legfontosabb fogalma, jelen van az életünk szinte minden területén. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint valamilyen okból a nők 96 százaléka naponta legalább egyszer találkozik ezzel az érzéssel. Ez amellett, hogy pusztító hatással van egészségünkre, gyakran vezet szorongáshoz vagy akár depresszióhoz. A bűntudat a közhiedelemmel ellentétben nem mindig jó, sőt többnyire ahelyett, hogy motiválna, és jó irányba terelne, inkább akadályoz minket.

Pszichológusok szerint a bűntudat nem annyira önmagunkkal, sokkal inkább más emberekkel kapcsolatos, azaz legtöbbször akkor szembesülünk vele, ha erős empátiát mutatunk szeretteink, ismerőseink iránt. Ezzel tulajdonképpen az egoközpontú személyiség ellentétét fogalmaztuk meg. Kutatások pedig azt mutatják, hogy a bűntudat tipikusan női érzelem, amely elsősorban az oktatásnak és a szocializációnak köszönhető. Ennek során arra ösztönzik a nőket, hogy férfi társaiknál nagyobb figyelmet fordítsanak a körülöttük lévőkre. Ha így nézzük a mai modern nőnek bőven van lehetősége arra, hogy alaptalan önostorozásba kezdjen.

 

Anyaság vs. karrier


Mivel manapság egyre több nőt szippant be a munka világa, a multifunkcionális feleségtől elvárják, hogy egyensúlyt találjon a boldog családi élet és a hivatás támasztotta követelmények között. Nem meglepő módon azonban a többség úgy érzi, hogy nem képes megfelelően helytállni az említett szerepekben. A Netmums felmérése szerint a dolgozó anyák 76 százaléka érez bűntudatot amiatt, hogy nincs eleget a gyermekével. Pszichológusok azt tanácsolják, hogy a legjobb, amit tehetünk, ha követjük az „élj a pillanatnak” jelszót. Ha ugyanis a munkahelyünkön folyamatosan a gyermekünk miatt aggódunk, a teljesítményünk is romlani fog, amitől otthon is rosszkedvűek és feszültek leszünk. Fölösleges energiapazarlás a múlton, vagy éppen a jövőn aggodalmaskodni, helyette próbáljuk meg kontrollálni negatív gondolatainkat.

 

Diétás kudarcok


A legtöbb nő naponta szembesül a társadalom teljesíthetetlen elvárásaival, amikor a magazinokban, reklámokban szereplő modellekre pillant, emiatt pedig állandóan elégedetlen a külsejével, illetve a ruhaméretével. Egy felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett nők 70 százaléka alkalmazott valamilyen diétát, függetlenül attól, hogy túlsúlyos volt-e vagy sem. Fontos, hogy felelősséget vállaljunk a döntéseinkért, állítják a pszichológusok. Ha szebbek és vékonyabbak akarunk lenni, járjunk edzőterembe, étkezzünk egészségesebben. De nézzünk mélyen magunkba: valóban magunk miatt szeretnénk jobban kinézni? Nem érdemes azonban felesleges energiákat pazarolni azzal, hogy a kalóriákon aggodalmaskodunk.

 

Amikor sajnáljuk a pénzt önmagunkra


Míg a vásárlás szórakoztató kikapcsolódás lehet, utána sokan kerülnek az önmarcangolás és a bűntudat ördögi körforgásába. Egy korábbi felmérés szerint a nők 80 százaléka érezte rosszul magát vásárlás után, amiért pénzt adott ki saját igényeire. A megkérdezettek 10 százalékát pedig olyan fokú lelkiismeret-furdalás gyötörte, hogy még a párja elől is eltitkolta kiadásait. Pedig ha a költekezés nem ölt túlzott mértékeket (vagyis nem okoz gondot a számlákat kifizetni), addig semmi gond nincs azzal, ha pénzt áldozunk önmagunkra. A legjobb, amit tehetünk, ha a racionalizálás módszeréhez fordulunk, azaz megpróbálunk vásárlásainkra ésszerű magyarázatot találni, ahogyan azt a férfiak is teszik. Elképzelhető például, hogy azért van szükségünk a háromnapos wellness-hétvégére, mert stresszes időszakon vagyunk túl, de olyan is előfordulhat, hogy egy vadiúj blézerben magabiztosabbnak érezzük magunkat, ami előrelendítheti a karrierünket.

 

Párkapcsolati zűrök


Komoly erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy megtartsuk az egyensúlyt az otthoni és munkahelyi környezetünk között. A munkabeli és családi kötelezettségek közepette legtöbbször a párunk az, aki megszenvedi a figyelemhiányt. Mindez pedig komoly bűntudat- és stresszforrás lehet. Amikor ilyen érzések kerítenek minket hatalmukba, a pszichológus szerint érdemes megállni egy pillanatra, és átbeszélni a problémákat partnerünkkel. Fontos, hogy kialakítsunk egy beosztást, és megállapodjunk olyan időpontokban, amelyekben időt tudunk szakítani egymásra.

 

Igen, vagy nem?


Nemet mondani a világ egyik legnehezebb dolga, mert nem szeretnénk rossz fényben feltűnni. Emellett a nőket gyerekkoruktól arra trenírozzák, hogy magukkal szemben másokat helyezzenek előtérbe. Ha azonban mégis nemet kell valamire mondanunk, az szintén bűntudatot idézhet elő. A pszichológusok szerint ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy időt hagyunk magunknak a probléma átgondolására. Így tehát érdemes először kitérő választ adni, ezzel is időt nyerve a gondolkodásra. Ha mindenképpen el kell utasítani a kérést, tehetjük úgy is, hogy közben felajánlunk egy másik megoldási lehetőséget.  

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2022. október
címkék:
Lélek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.