"Egy idő után még a legszerencsésebbeknek is szembe kell nézniük ráncaikkal. Harcoljunk!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hogyan szabaduljunk meg a ráncoktól?

Egy idő után még a legszerencsésebbeknek is szembe kell nézniük ráncaikkal. Harcoljunk!

 

Bőrünk öregedése elkerülhetetlen és természetes folyamat, harmincéves kor után, az évek múlásával egyre csökken a bőrt tápláló, rugalmasságát biztosító kollagén és az elasztin (kötőszöveti rostok) termelődése. A modern szépségipar külön ága a ránctalanító készítmények gyártása és a különféle ránctalanító eljárások, beavatkozások alkalmazása. Közös jellemzőjük, hogy azzal kecsegtetnek: regenerálják az elfáradt, petyhüdt bőrt, így ellene hatnak a ráncok kialakulásának, illetve a meglevőket „kisimítják”.

 

 

Aki anyagilag nem engedheti meg magának a drága beavatkozásokat (pl. arcplasztika, lézeres kezelések), vagy idegenkedik a „szikés” megoldástól, esetleg nem bízik a kevéssé ismert ránctalanító kezelések – mikrodermabrázió, mezoterápia tűvel és tű nélkül, kémiai mélyhámlasztás, villanófényes (IPL), rádiófrekvenciás kezelés, dermaroller, fotorejuvenáció – sikerében („tartósságában”), ráadásul arra is gondol, hogy ezek a kezelések nemcsak a ráncait

ÉJSZAKAI KRÉM
Az éjszakai krémek célja, hogy alvás közben táplálják és helyreállítsák a bőr struktúráját, így általában hatóanyagban gazdagabbak, mint a nappali krémek.
simíthatják ki, hanem a pénztárcáját is lelaposítják, gyakran a drogériák, patikák kínálatából igyekszik kiválasztani a számára legmegfelelőbbnek gondolt készítményt.
A bőrgyógyász-kozmetológusok, kozmetikusok egyértelműen arra biztatnak mindenkit, hogy bármely életkorban vegye fel a harcot a ráncaival – különösen akkor, ha már nagyon karakteresek és önbizalom-rongálók. A kérdés csupán az, hogy az otthoni szépségápolásban milyen összetevőjű termékektől milyen eredményt várhatunk, ám erről legtöbbünknek fogalmunk sincs. Talán ez is az oka, hogy használatuknak nincs, vagy alig látható az eredménye.
Ezért is kértük meg dr. Svajda Bernadett bőgyógyász-kozmetológust, kalauzoljon végig bennünket a gyárilag előállított ránctalanító készítmények piacán, segítsen eligazodni, milyen összetevőktől mit várhatunk?

 

A szakember már a beszélgetésünk kezdetén előrebocsátja, hogy a ráncosodásra való hajlam egyfelől öröklött, de a bőr állagának romlásában, öregedésének ütemében (feszességének, hidratáltságának, zsír-, kollagén- és elasztintartalmának csökkenésében) szerepük van a hormonoknak, az életmódnak, de a táplálkozásnak is.
Mint mondja, a ráncok kezelését sohasem késő ugyan elkezdeni, ám azok, akik évtizedeken át semmit sem tettek bőrük feszességének, rugalmasságának megőrzéséért, a látványos eredményt, hirtelen vagy tartós javulást, vagy akár a folyamat „visszafordulását” még a csodaszereknek kikiáltott bolti készítményektől sem várhatják, akkor sem, ha napi rendszerességgel használják őket. A drogériákban, patikákban kapható, új generációs, nagyiparilag előállított ránctalanító krémek szinte mindegyike tartalmaz hidratáló, fényvédő, színező anyagokat, illatanyagot, ám bőrfeszesítő, regeneráló hatásukat termékenként más és más aktív hatóanyag alapozza meg.

 

 


– A korai ráncosodásra hajlamos, száraz bőrűek nagyon gyakran előszeretettel választják a vízhiány pótlására szolgáló krémeket, míg a zsíros bőrűek inkább a savas, az elöregedett felhám távozását, a pórusok „szellőzését” biztosító AHA-termékekben bíznak.

SZEMRÁNCKRÉM
A szemránckrémek és -zselék főként hidratáló hatásúak. Az intenzívebb szemránckrémek és -gélek is tartalmazhatnak C-, E-vitamint, esetleg kollagént.
– Sajnos azok a készítmények, amelyek magukat „magas hidratáltságúnak” hirdetik, még nem feltétlenül hatékonyak a ráncok kezelésében is, annak ellenére, hogy valóban nagy mennyiségben tartalmaznak hidratáló komponenst. Ez utóbbi valóban szerepet játszik a ráncok kialakulásának fékezésében, ám önmagában kevés. A legtöbb, csak hidratáló hatású krém ugyanis nem hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, csupán a külső hámréteget nedvesíti, ezért a bőrszárazságot is csak átmenetileg enyhíti, a ráncok feltöltéséhez a vízpótlás kevés.
Épp ezért olyan hidratáló készítményt érdemes választani, amelynek összetevői között valamilyen antioxidáns (pl. A-vitamin, más néven retinol, vagy C-, E-vitamin) is megtalálható. Egyébként az antioxidánsokat is tartalmazó készítmények rendszeres használata segít a bőrt érő káros hatások közömbösítésében. Ennek tudható be, hogy az ezekkel kezelt arcbőr visszanyeri feszességét, természetes színét, egyúttal a ráncosodási folyamat is lassul.

 

T. Puskás Ildikó T. Puskás Ildikó cikke 2012. szeptember
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.