"Bár a jelenséget nálunk sokan még mindig hajlamosak a retró kifejezéssel elintézni, a pin-up története jóval összetettebb ennél!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kivillanó keblek, szexi harisnyatartók

Bár a jelenséget nálunk sokan még mindig hajlamosak a retró kifejezéssel elintézni, a pin-up története jóval összetettebb ennél!

Az utóbbi években egyre több popsztár és színésznő ruhatárában bukkannak fel falatnyi míderek, csinos fűzők és kihívó harisnyatartók, de a negyvenes–ötvenes éveket újra életre lehelő pin-up-életérzés a mindennapok divatjába is egyre inkább begyűrűzni látszik.

 

A gyilkos fegyvereket is velük díszítették


Mielőtt mélyebben elmerülnénk a témában: mit is takar pontosan a „pin-up”? Szó szerint annyit tesz: feltűzni, kitűzni, hiszen a műfaj olyan vonzó nőket ábrázoló fotókról, festett képekről, illetve naptárakról kapta a nevét, amelyeket a férfiak – a katonáktól a derék munkásembereken át a börtöntöltelékekig – előszeretettel tűztek ki a falukra. Az 1941-es Life és az 1942-ben megjelent Yank magazin presztízskérdéssé tette a szexi nőt ábrázoló címlapfotót, a falra ragasztható szexszimbólumok pedig érthető módon hamar népes rajongótáborra tettek szert.

 

Sőt a második világháború beköszöntével – morbid, valahol mégis szép gesztusként – a pin-up-girlök képeivel kezdték díszíteni az amerikai és brit légierő vadászgépeinek orrát is. Az ún. nose art valóságos iparággá nőtte ki magát, és a némi kreativitással megáldott műszaki-szerelő állomány kedvenc melléktevékenységévé vált. A bevetésre induló katonák ily módon, hacsak szimbolikusan is, de magukkal vihették vágyaik tárgyát, az otthon hagyott feleséget, szerelmet, a nagybetűs nőt, akiért érdemes harcolni, végigcsinálni, túlélni – nem beszélve a védőszentfunkcióról. Az egyszerre konkrét és szimbolikus nőalakok felhasználása egy ponton viszont túlment a jó ízlés határán: állítólag a népszerű pin-up-lány, Rita Hayworth képe a Bikini-atollon ledobott egyik tesztatombombán, illetve a Hirosimát elpusztító bombán is rajta volt. (Ebben a megvilágításban egészen új értelmet nyer a szexbomba kifejezés.)

 

A Photoshop előtt is tudtak tökéletes nőt alkotni


A gépekre pingált festményekhez az esetek többségében persze nem hús-vér nő állt modellt, neves pin-up-művészek – köztük Gil Elvgren, Harry Ekman vagy Alberto Vargas – alkotásai szolgáltak mintául. A negyvenes–ötvenes évek ötletes és igényes reklámképeinek festői tudták, mitől döglik a légy: tökéletes szexszimbólumokat ábrázoló alkotásaikkal ők indították el azt a máig tartó folyamatot, amely a köztudatban élő tökéletes nőideált meghatározza.

 

A festményen a nő hibátlan testű istennővé válik

 

Érdekes megfigyelni például azokat a Buzzfeed portálon néhány hónapja közzétett képpárokat, amelyeken Gil Elvgren festett képei és a hozzájuk modellt álló nők fotói láthatók. Bár sokan a Photoshop elődjeként tekintenek erre az eljárásra – hiszen a fotón megörökített nő a festményen hibátlan testű istennővé válik –, valószínűbb, hogy egyszerűen az adott mozdulat modellezéséről volt szó. Jól mutatja ezt az a kép is, amelyen a főszereplő az állva hintázást imitálja, miközben a koncepció szerint szélben lebbenő szoknyáját egy férfikéz húzza hátra.

 

A tökéletes pin-up-lány


A perfekt pin-up-lány mindenekelőtt vonzó – makulátlan idomokkal és ellenállhatatlan szexuális kisugárzással –, ám elengedhetetlenül szemérmes is: nem mutat meg mindent, csak finoman sejtet. A pin-up-képek fontos mozzanata, hogy az ábrázolt nők láttán az a benyomásunk, meglepve veszik észre, hogy valaki figyeli őket: a kukkolás illúziójának beemelése pedig nem meglepő módon csak fokozta a férfiak izgalmát.


A pin-upszerűen megörökített lányok mindennapi helyzetekben láthatók: kutyát sétáltatnak, kertet locsolnak, vagy éppen vacsorát készítenek – arról pedig igazán nem tehetnek szegények, hogy bárhogyan próbálkoznak is, csak előbukkan az a szexi fehérnemű. A combfix és harisnyatartó mellett nélkülözhetetlen kellék a gumírozott csípőszorító, olykor a csipkés kombiné: a lényeg, hogy a gömbölyded és jól táplált idomokon mindig legyenek olyan izgató darabok, amelyeket a férfi képzeletben ráérősen lehámozhat.

 

Felejthetetlen pin-upok


A sokszor arctalan pin-up-lányok mellett persze voltak olyan ismert nevek is, akik magukénak tudhatták ezt a hízelgő címet: a második világháború alatt például alig akadt olyan amerikai katona, akinek az öltözőszekrényében ne lett volna legalább egy Betty Grable-poszter.

 

Betty Grable, az egyes számú pin-up lány

Legismertebb fotója, amelyen feltűzött hajjal, mosolyogva fordul hátra (Frank Powolny képe), a háború Nr. 1. pin-up-lányává avatta a színész-táncos-énekes Betty Grable-t. A már említett Rita Hayworth mellett a gyakran a pin-upok királynőjeként is emlegetett Betty Page-et érdemes kiemelni, aki az ötvenes években vált ismertté merész és sokszor fetisiszta fotóiról. A valamiféle korai szexuális forradalmat is elindító Page hosszú fekete haja, kék szeme és jellegzetesen rövid, egyenes frufruja sokakat inspirált, ma is érezhető hatását jól mutatja például Beyoncé Knowles Why Don’t You Love Me című dalának klipje és a Lady Gagával közös Telephone, amelyben az énekesnő Page-ére emlékeztető frizurát visel.

 

Az amerikai színésznők persze eleve nagy eséllyel indultak a pin-up-címért, hiszen velük voltak tele a lapok: ennek tükrében nem meglepő, hogy a legek közt olyan neveket találunk, mint Marilyn Monroe, Veronica Lake, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot vagy éppen Sophia Loren. Sokak szerint ma már szinte minden olyan nőre ráaggatható ez a kifejezés, akit divatfotókon, posztereken láthatunk, azzal azonban vitatkoznék, hogy Pamela Anderson vagy bármely Playboy-nyuszi megérdemelné, hogy az említett hírességekkel egy lapon említsük.

Kelemen Éva Kelemen Éva cikke 2011. július
címkék:
Divat |
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.