"Több ezer okot lehetne felsorolni, hogy miért érdemes legalább egyszer ellátogatnunk a festői Toszkána vidékére. Íme, néhány a sok közül! "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Toszkána, te csodás!

Több ezer okot lehetne felsorolni, hogy miért érdemes legalább egyszer ellátogatnunk a festői Toszkána vidékére. Íme, néhány a sok közül!

Az emberek különböző okokból veszik az irányt Észak-Olaszország toszkán régiója felé. Vannak, akiket a művészetek érdekelnek, másokat a lankák, a szőlőültetvények és az olívafák, a lenyűgöző tájak vonzanak, és olyan is akad, aki egyszerűen csak szeretne ízletes ételeket, finom olasz borokat kóstolni. Egy biztos, aki Toszkánába látogat, biztos lehet benne, hogy rabul ejti a környék varázsa, hiszen ez gyönyörű vidék mindenkinek tartogat valamit!

 

A kihagyhatatlan Firenze


Ha először járunk a toszkán régióban, ne hagyjuk ki a reneszánsz bölcsőjeként emlegetett Firenzét. A város kulturális és művészeti öröksége nagyrészt a kultúrapártoló Medici-család érdeme, mely évszázadokon keresztül uralkodott Firenzében.

 

Az utcákat járva az embernek olyan érzése támad, mintha egy hatalmas szabadtéri múzeumban sétálgatna. Itt szinte minden sarkon mesterműre bukkanhatunk, beleértve Firenze jelképét, a dómot, az Uffizi Képtárat, a Pitti-palotát, a Palazzo Vecchiót és a Piazza della Repubblicát is. A történelmi központ – amelyet az UNESCO Világörökség részévé választottak – kis méretéből adódóan könnyen felfedezhető gyalogosan, így megtapasztalhatjuk Firenze egyedülálló hangulatát, és olyan rejtett látnivalókra bukkanhatunk, amelyek az útikönyvekből kimaradtak.

 

 

Persze nemcsak a kültereken, de az épületek falai között is műremekek várnak ránk. A reneszánsz festészet és szobrászat iránt érdeklődőknek kötelező program a világ egyik legismertebb múzeuma, az Uffizi, melyben Michelangelo, Raffaello vagy Botticelli és más nagy művészek alkotásai láthatók.

 

Aki a város látképében szeretne gyönyörködni, keresse fel a Palazzo Vecchiót. Az egykor nagyhercegek székhelyeként, ma városházaként üzemelő épület nemcsak azért különleges, mert díszes termei egykor a Medici-családnak adtak otthont, hanem azért is, mert az épület jellegzetes 94 méteres tornyából lélegzetelállító kilátás nyílik Firenzére és a lenyűgöző dómra. Bár a torony tetejére vezető 233 lépcsőfokot nem könnyű megmászni, a magasban elénk táruló látvány kárpótol minden fáradságért.

 

Ha meguntuk a városnézést, jutalmazzunk meg magunkat egy pohár finom borral és egy ízletes olasz ebéddel. Firenzében mindenképpen kóstoljuk meg a helyi specialitást, a Fiorentina steaket. Ez egy nagy (3-4 ujjnyi vastag, körülbelül 800 g és 1,2 kg közötti) szelet T-bone steak, melyet grillrácson, olívaolajban sütve készítenek el, és kevés fűszerrel tálalnak. Tökéletes választás, ha már unjuk a tésztaételeket.

 

Siena szépségei


Néhány kilométerrel arrébb, Sienában már nyomát sem lelni a Firenzében tapasztalt nagyvárosi hangulatnak, vibráló forgatagnak. Itt olyan, mintha megállt volna az idő. A három dobra épült Siena kanyargós, macskaköves utcáin igazi középkori hangulat uralkodik, ezért az óváros Toszkána egyik legfelkapottabb turistalátványossága.

 

A városnézést érdemes a város szívében, a Piazza del Camponál kezdenünk: a kagyló formájú főtér ad otthont többek között a régió egyik legizgalmasabb eseményének, a Palio di Sienának is. Ezt az évente kétszer megrendezett lóversenyt minden alkalommal izgatott készülődés előzi meg. A főtéren persze az év többi szakában is akadnak látnivalók. Itt találjuk például a Palazzo Comunalét, vagyis a 14. századi sienai Városházát, és a hozzátartozó harangtornyot, a Torre del Mangiát, amelynek tetejéből nagyszerű fotók készíthetők a városról.

 

A városházától csupán néhány perc sétára található Siena ékköve, a Santa Maria Assunta-katedrális, melynek díszes homlokzatát látva az ember hamar megérti, miért is nevezik az olasz gótikus építészet egyik legjelentősebb alkotásának. Ez a lenyűgöző épület belülről sem kevésbé bámulatos: aki teheti, mindenképpen tekintse meg a székesegyházat, a kriptát és a III. Pius pápa építette Piccolomini könyvtárat is.

 

 

Ikonikus tájak


Siena környékén a kisebb településeket és a természeti látnivalókat sem érdemes kihagyni. Ehhez azonban már jobb, ha autót bérelünk, hiszen enélkül (megbízható tömegközlekedés hiányában) lehetetlen bejárni a területet. A borvidékeket járva gyönyörködhetünk a képeslapokról és híres tájképekről ismert toszkánai tájnak, mely tartományonként más és más arcát mutatja. A leghíresebb borok például Toszkána legszebbnek tartott részéről, a Firenze és Siena között található Chianti borvidékről származnak, ahol utunk zöldellő dombok, hatalmas szőlőültetvények, bájos olajfaligetek és jellegzetes ciprusfák között vezet keresztül.

 

Innen kissé délebbre ismét más jellegű látvány fogad minket. Val d’Orcia régiójának magával ragadó vidéke védett természetvédelmi terület. A csinos kis falvak, várak, tanyák, legelők és agyagdombocskák uralta vidék tökéletes alkalmat kínál arra, hogy megtapasztaljuk a Toszkánában népszerű agroturizmust.

 

Az egész toszkán régióra jellemző az agroturisztikai szállások népszerűsége: a turisták hamisítatlan olasz villákban, medencés tanyákon élvezhetik a toszkán vidék romantikáját.

 

 

Elbűvölő kisvárosok


A vidéki kirándulások során azonban nemcsak a pihenésre, de a városnézésre is érdemes időt szakítani. A toszkán kisvárosokban szinte minden sarkon csodákra bukkanhatunk. Aki teheti, keresse fel a jellegzetes tornyairól ismert, 8. században épült San Gimignanót, a középkori fallal körülvett, legendás Vino Nobile boráról híres Montepulcianót, a szintén népszerű Brunello di Montalcino borfajta szülővárosát, Montalcinót és a hegyoldalba épült, körülbelül 600 méter magasan elhelyezkedő Cortonát.

 

Ez utóbbit a Diane Lane főszereplésével készült Napsütötte Toszkána című film tette igazán népszerűvé a turisták körében, annak köszönhetően, hogy a Frances Mayes regényéből készült filmes adaptációt a városközponttól nem messze található Villa Laurában forgatták. A villa ma is nyitva áll a szállást kereső turisták előtt, így aki nem fél mélyen a zsebébe nyúlni, megtapasztalhatja az igazi Napsütötte Toszkána-hangulatot.

 

 

Őszi színek és illatok


Bár a régió minden évszakban tartogat szépségeket, a legjobb időszak az utazásra szeptembertől októberig és áprilistól májusig tart, ilyenkor nemcsak a turistatömegek elviselhetőbbek, de az időjárás is sokkal kellemesebb, mint nyáron. Az ősz egyébként több szempontból is varázslatos Toszkánában.

 

 

A tájat őszi színek és illatok uralják, megkezdődik a szüret, és az esti csípősebb levegő tökéletes alkalmat kínál ahhoz, hogy egy pohár bor kíséretében, meleg pokrócba burkolózva gyönyörködhessünk a halványrózsaszín és lila árnyalatokban pompázó toszkán naplementében. 

 

Fotók: Póta Szilvia

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2017. október
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.