"Lehet egy életet újrakezdeni egész fiatalon, de idősebb korban sem késő. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nekik sikerült

Lehet egy életet újrakezdeni egész fiatalon, de idősebb korban sem késő.

Lehet önként, és lehet kényszerből. Példáink közös jellemzője a tehetség mellett az elszántság, a tudatosság és az akaraterő.

 

Szervét Tibor: jogászból színész


Úgy tűnt, egyenes út vezeti Szervét Tibort a jogi pályára. Érettségijét követően egyértelmű volt, hogy a jogi egyetemre adja be jelentkezési lapját. Szerette a magyart és a történelmet, és ez a két tárgy kellett a felvételihez. Fel is vették, és az éles eszű fiatalember becsülettel le is tette a szükséges vizsgákat, 1982-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán megszerezte jogi diplomáját. Ám nem vonzotta sem a bíró, sem a vádló, sem a védő szerepe. Szíve legmélyén már rég más szerepekre vágyott. Úgy döntött, újrakezdi tanulóéveit − s egyben az életét. Jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Nem először, hiszen tizennyolc évesen egyszer már beadta a jelentkezési lapját, csak nem mert elmenni a felvételire… Akkor még nem érezte magát elég tehetségesnek, nem hitt áldozatkészségében sem, melyre a színészmesterséghez oly nagy szükség van. A jogi felvételi viszont ment, mint a karikacsapás. Ahogy emlékezik, végül egy lányra is szükség volt, hogy kellő bátorsággal újra jelentkezzen a színművészetire, immáron dr. Szervétként. Elsőre ugyan nem sikerült, aztán viszont igen, színész szakra, 1984-ben.

 

 

Kezdetben kissé furcsa volt az osztálytársaknak, hogy egy pályát módosító, náluk jóval idősebb fickó keveredett közéjük. 1988-ben végzett, Szegedre szerződött, s rég elfelejtette újrakezdését. Profi színészként játszott Szegeden, Miskolcon, éveken át a Vígben, majd 1997-től 2014-ig a Radnóti Színházban. Megszerette őt a színházba járó közönség, együtt örült vele a Jászai Mari-díjnak (1994), a Színikritikusok díjának (1996, 1997), az Érdemes Művész elismerésnek (2010). Kilencvenkilenc százalékban színházi színésznek tartja magát, mégis úgy érzi, ha a Valami Amerika című film nem lett volna, akkor ma jobbára csak a színházba járó nézők előtt lenne ismert. Így viszont félmillió mozilátogató is megjegyezhette.

 

Színpadra alkalmazta: Szervét Tibor – olvashatjuk a plakátokon 2015 ősze óta a Játékszín épülete előtt. Daniel Keyes Virágot Algernonnak című drámájának szövegét ültette át a mai kor nyelvére, s vállalta magára a főszerepet is. A mű számos társadalmi, tudományos és jogi kérdést vet fel. A színész bizonyára ez utóbbiban is otthon van.

 

Dőry Virág: színészből jelmeztervező


Színésznőként ismerte őt az egész ország. 1990-ben, megannyi színházi és filmszerepet követően mégis úgy döntött: felhagy a színészettel, és inkább jelmeztervező lesz. Színpadi szerepei előtt már korábban is beleszólt, hogyan változtassanak ruháin a tervezők, aztán rájött: az ő jelmezei jobbak lettek, mint színésztársaié. A ruhák mindig is érdekelték, grafikusművész mamájától pedig hasznos leckéket kapott. Amikor először kérték fel, hogy egy színpadi mű jelmeztervezője legyen, boldogan öltöztette a darabbéli arisztokratákat szmokingba, nagyestélyibe. Nem maradt el a szakmai és a közönségsiker, így aztán sorra jöttek a megrendelések, a munkák, idővel csaknem másfél száz. Alkalmanként még a díszlettervező is ő volt.

 

Az ő jelmezeiben játszottak Madáchot és Molière-t, Molnár Ferencet és Móricz Zsigmondot, Spiró Györgyöt és Pozsgai Zsoltot. Foglalkoztatták Szegeden és Kecskeméten, Sopronban és Veszprémben, a Nemzeti Színházban és Radnóti Miklós Színházban. Tanított jelmeztörténetet a Gór Nagy Mária Színitanodában. 

 

Írásunk folytatása a La femme 25 bátor újrakezdő című különszámában olvasható! 

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2016. március
címkék:
Karrier
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.