"Öt éve annyira elvarázsolta őt egy új mozgásforma, hogy egyből beleszeretett, ma már pedig egyszerre művelője és oktatója a zumbának. Ám nem adta fel hivatását, a fodrászatot sem."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Brunda Éva

Zumba Duracella

Öt éve annyira elvarázsolta őt egy új mozgásforma, hogy egyből beleszeretett, ma már pedig egyszerre művelője és oktatója a zumbának. Ám nem adta fel hivatását, a fodrászatot sem.

Igen, ez az, amire vártam, ez az, amit szeretnék! – így kiáltott fel öt esztendeje, amikor a FitBalance rendezvényen először próbált ki egy új, alapvetően nőknek szóló mozgásformát. Ez nem állt másból, mint különböző latin ritmusokra épülő táncok és a fitnesz ötvözetéből. Itt hallotta először nevét a zumbának, mely Kolumbiából származik, és Beto Perez táncos-koreográfus nevéhez fűződik. Éva korábban számtalan sportággal megismerkedett, de igazán egyik sem nyerte el tetszését. Az aerobikot ugyan kedvelte, de számára kevés volt benne a táncelem. A zumba frissítő ereje, tánc- és fitneszélménye viszont azonnal rabul ejtette.

25 BÁTOR ÚJRAKEZDŐ
48 évesen szerezte meg a zumbaoktatói oklevelet, s ezzel új élet kezdődött számára.

 

Előbb az interneten igyekezett minél többet megtudni róla, majd egy pesti zumbaórát próbált ki, aztán beiratkozott egy zumbaoktatói tanfolyamra, melyet Hermann Melo tartott. A kolumbiai származású fiatalember ma már a világ egyik legismertebb ZES (Zumba Education Specialist) oktatója. Éva mozgása annyira megtetszett Hermannak, hogy elismerése jeléül tanítványának ajándékozta zumba karkötőjét, amit Éva a mai napig kabalaként visel. Az alapképzés során megismerte az alaplépéseket, a tánctípusokat, melyekből később már minden oktatónak magának kell felépítenie saját óráját − a maga választotta zenékkel. Éva 2011 márciusában, 48 évesen szerezte meg az oktatói oklevelet, s ezzel új élet kezdődött számára.

 

Szenvedély

 

Először csak barátnőivel akarta megismertetni, mi is az, amibe beleszeretett, ezért lakhelyén, Szentendrén közösen béreltek ki egy helyiséget, hogy ízelítőt adhasson legújabb tudományából. De mivel a barátnők szóltak ismerőseiknek is, így már első alkalommal sokan voltak kíváncsiak az új mozgásformára. A bemutatónak akkora sikere volt, hogy Éva elhatározta: május elsején, a város majálisán is népszerűsíti a zumbát. Néhány oktatótársával olyannyira felforrósították a levegőt a színpadon, hogy a közönség nagy része velük együtt táncolt. Azóta már nem ismeretlen a szentendreiek számára a zumba, sőt sok felkérést kap fellépésekre, ahová már tanítványait viszi magával. Immáron négy éve állandó helyiséget bérel a városban, és hetente kétszer tart órákat, melyekre bárki jelentkezhet, s bármikor be lehet kapcsolódni. Persze kialakult már egy rendszeresen járó, lelkes társaság.

 

„Kortól, nemtől, súlytól függetlenül bárki űzheti a zumbát – magyarázza. – Óráimon megtanítom a koreográfiákat, és mindenki a saját stílusában, tempójában mozoghat. Egy a fontos, hogy jól érezzük magunkat.” Éva ma is folyamatosan tanul, fejleszti magát. Minden órára újabb és újabb koreográfiákkal készül. Bemelegítésből, kilenc-tíz koreográfiából a végén levezetésből áll egy óra. „A zumba szenvedély, amivel az ember eggyé tud válni – áradozik. – A zumba életforma: nemcsak a testet, hanem a lelket, a gondolkodást is megváltoztatja. A tánccal, a mozgással, a közösségi léttel, a jó közérzettel át tudja alakítani az ember egész szemléletét: megszabadul a gátlásaitól, felszabadult lesz, szabadságérzetet ad. A lányok kimozogják magukból napi gondjaikat. Nálam nincsenek feltételek, elvárások. Azt szoktam nekik mondani: te csak tanuld meg a koreográfiát, tedd bele az energiádat és a személyiséged!”

25 BÁTOR ÚJRAKEZDŐ
A zumba életforma: nem csupán a testet, hanem a lelket, a gondolkodást is megváltoztatja.

 

Imádja, amit csinál, bőven van energiája, amit át is tud adni tanítványainak. A Duracella nevet ők adták neki, mert mint mondják, ha Éva meghallja a zenét, és elkezd mozogni, nála sosem merül ki az elem. Az oktató ugyanakkor azt is bevallja, hogy tanítványaitól, akikkel baráti kapcsolatot ápol, rendkívüli szeretetet kap, amiből viszont ő építkezik. „Büszke vagyok arra, hogy olyan közösséget tudtam létrehozni, amelyben a lányok-asszonyok jól érzik magukat, amelyben feloldódnak, amelyben őszinték, önmaguk tudnak lenni. Már sok férj köszönte meg nekem, hogy amióta ide jár hozzám a felesége, kinyílt és még nőiesebb lett.”

 

Zumbalagzi

 

Éva szülei és lánytestvére korán meghalt, már fiatalon szinte egyedül maradt. Szerető nagymamája nevelte fel, később pedig úgy hozta az élet, hogy testvérei gyermekeit ő nevelte fel nagymamájával közösen. „Miután ő elment, nagyon hiányzott az életemből az a szeretet, amellyel elhalmozott. Most a tanítványaimtól kapom meg a szeretetet, és mellé kaptam egy nagy családot is. Hiszem és tudom, hogy a pozitív gondolkodás volt az, ami az életemben előre vitt.”

 

Élete nagy szerelme is ugyanabban az évben és hónapban érkezett életébe, mint a zumba. Először huszonöt évvel ezelőtt találkozott az osztrák fiatalemberrel. Szerelem volt első látásra, egy csodálatos hetet töltöttek együtt, de Éva családi háttere nem engedte meg, hogy külföldre költözzön. Negyedszázad után a közösségi portál révén találkoztak újra, és házasodtak össze 2015 májusában, amelyet egy hatalmas zumbalagzival koronáztak meg. „Szerencsésnek érzem magam, és hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan emberekkel ajándékozott meg, mint a párom, a tanítványaim, a fodrászvendégeim és természetesen a barátaim. Ezt hívom én igazi gazdagságnak!” – említi, miközben boldogan mutatja laptopján a lagziról készített videót, ahogy tanítványaival táncol.

 

Tervek és tervek

 

Az életvidám zumbaoktatónak esze ágában sincs feladnia fodrászmesterségét. Harminc év óta vonzódik szakmájához. A főváros hatodik kerületében, saját üzletében fogadja vendégeit hetente háromszor, hosszú évek, évtizedek óta.

 

Arra a kérdésre, hogy mik a közeljövő tervei, kapásból válaszolja: neki mindig csak tervei vannak. Már hagyománnyá nőtt, hogy évente egyszer jótékonysági bált rendez tombolával, zenével, tánccal, előadással. Ennek főszereplői természetesen maguk a tanítványok és népszerű énekesek. Az összegyűjtött pénzt az elmúlt években a szentendrei Árvácska állatmenhely kapta meg. Évente egyszer zumbatábort is szervez tanítványainak, ahol együtt töltenek egy programokkal teli, vidám hétvégét. Már megvan a terve, hol és mikor lesz a jövő évi bál, de ezt egyelőre titokban tartja. Éva úgy érzi, megtalálta az egyensúlyt életében. Vidám és boldog, ezt szeretné megosztani másokkal is.

 

Személyes mottója:

 

„A kreativitás az életem motorja!”